Boek
Nederlands

Een heel kleine geschiedenis van bijna alles

Bill Bryson (auteur), Ronald Vlek (vertaler), Yuliya Somina (illustrator)
+1
Een heel kleine geschiedenis van bijna alles
×
Een heel kleine geschiedenis van bijna alles Een heel kleine geschiedenis van bijna alles
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Bijna alles wat we weten over de hemel, aarde, ziekte, klimaat en genen komt aan bod. Met informatie over uitvinders en wetenschappers als Einstein en Darwin. Voorzien van veel kleurenillustraties. Vanaf ca. 12 jaar.
Extra onderwerp
Natuurwetenschappen (jeugd)
Titel
Een heel kleine geschiedenis van bijna alles
Auteur
Bill Bryson
Vertaler
Ronald Vlek
Illustrator
Yuliya Somina
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
A really short history of nearly everything
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2020 | Andere uitgaven
167 p. : ill.
ISBN
9789045043029 (paperback)

Besprekingen

Een heel kleine geschiedenis van bijna alles verscheen oorspronkelijk als een lijvige klepper van meer dan 400 blz. voor volwassenen. Bill Bryson probeert er op een begrijpbare manier inzicht te geven in het ontstaan van het heelal, de ontwikkeling van ons zonnestelsel en onze planeet, de komst van de mens en de (mogelijke) gevolgen van onze drang tot experimenteren voor de aarde. Met deze geïllustreerde jeugdeditie kan ook de jonge, nieuwsgierige lezer kennis maken met deze uitermate boeiende materie. Bryson, volgens zijn cartoon met warrige baard en grote bril het prototype van een professor, wekt al in het voorwoord de nieuwsgierigheid op: "Heb je je wel eens met je ogen dicht proberen voor te stellen hoe groot de oneindigheid is?" De toon is gezet. Dit boek lijkt antwoorden te geven op vragen die iedereen zichzelf wel eens stelt. Bryson slaagt er bovendien in om deze aartsmoeilijke onderwerpen helder en vlot uit te leggen, en ze af en toe te doorspekken met luchtige opmerki…Lees verder
'Waar komt de wereld vandaan?', 'Hoe groot is het heelal?' en 'Wat gebeurt er boven en onder de aardkorst?'. Op een prettige en goed leesbare manier worden verklaringen gegeven voor ogenschijnlijk lastige wetenschappelijke onderwerpen. Ook wordt ingegaan op de rol van bekende wetenschappers als Einstein. Maar ook minder bekende wetenschappers en/of uitvinders voor zaken die we nu als heel gewoon ervaren komen aan bod, zoals het meten van de omvang van de aarde. De auteur kruipt in de huid van zijn doelgroep en spreekt hen ook steeds aan, waardoor de soms lastige onderwerpen dichtbij komen. Bij elk onderwerp staan leuke weetjes, kleurenfoto's, cartoonachtige tekeningen als aanvulling op de soms pittige teksten met een hoge informatiedichtheid. De auteur baseerde dit boek op zijn bestseller voor volwassenen 'Een kleine geschiedenis van bijna alles'. Aanwezig zijn een uitgebreide inhoudsopgave en register. In 2009 onderscheiden met een Zilveren Griffel. Het is een inspirerende, in elk ge…Lees verder

Over Bill Bryson

Bill Bryson (Des Moines, Iowa, 8 december 1951) is een Amerikaans-Engels schrijver van reisboeken en boeken over de Engelse taal en wetenschappelijke onderwerpen.

Biografie

Bryson werd geboren in Des Moines in Iowa. Hij studeerde aan Drake University maar verliet deze voortijdig tijdens een vakantie in Engeland in 1973. Vervolgens werkte hij enige tijd in een psychiatrisch ziekenhuis in Engeland waar hij zijn vrouw ontmoette, een verpleegkundige. Na hun huwelijk vertrokken zij naar de Verenigde Staten zodat Bryson zijn opleiding kon voltooien. In 1977 vestigden zij zich in Engeland, waar ze tot 1995 bleven wonen in North Yorkshire. Van 1995 tot 2003 woonde Bryson met zijn 4 kinderen in Hanover, New Hampshire. In 2003 verhuisden hij en zijn familie weer naar Engeland, alwaar hij ook de Britse nationaliteit aannam.

Bryson werkte voornamelijk als journalist en werd later chief copy editor van de busi…Lees verder op Wikipedia