Boek
Nederlands

Roedeldrift : roman

+1
Roedeldrift : roman
×
Roedeldrift : roman Roedeldrift : roman

Roedeldrift : roman

Genre:
Een jonge vrouw verrast haar vader voor zijn vierenzeventigste verjaardag met een reis naar Rome, waar hij de sterke liefdesband met zijn dochter uit haar kinderjaren probeert te herstellen.
Titel
Roedeldrift : roman
Auteur
Chris Vanlangendonck
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Uitgeverij Vrijdag, 2023
249 p.
ISBN
9789464341577 (paperback)

Besprekingen

Een puinhoop aan liefde

Wat zit er achter het onbehouwen gedrag van Maurits, het hoofdpersonage in Roedeldrift van debutant Chris Vanlangendonck? Het antwoord is complex en confronterend.

Wat een misogyne hufter, denk je na één bladzijde in Roedeldrift , het romandebuut van Chris Vanlangendonck. Het is hartje zomer 1975 en Maurits wil met vrouw en kind vanuit Leuven naar zee vertrekken. Zijn ergernis groeit naarmate zijn vrouw meer treuzelt. Volgens hem is de vrouw niet de gelijke van de man - 'de onderdanigheid van de vrouw mogen we nooit lossen'. Intimiteit koppelt hij aan haar gewicht. 'Te dik, geen seks.' Zijn dochter Louise, dan zes, is mooi en puur en slim, wat gegarandeerd aan zijn genetisch materiaal ligt. Niemand van het 'klootjesvolk' zal ooit een poot naar 'Zijn Kind' uitsteken. De dag aan zee sleept zich voort. Maurits vertelt Louise dat hij haar zelfs zal beschermen tegen de haaien in het water. Hij ergert zich aan de obsceen kleine bikini's die sommige vrouwen dragen. Zijn vrouw schikt zich in haar onderdanige rol.

In het tweede van de drie delen van Roedeldrift beschrijft Vanlangendonck een zomerdag in 1944. Leu…Lees verder

Een roman over een vader en zijn dochter, onvoorwaardelijke liefde en een reis naar Rome. Maurits houdt hartstochtelijk van zijn zesjarige dochter Louise. Op een daguitstap naar zee in 1975 is hij haar beschermer en gids. De moeder van Louise ondergaat deze alliantie als een stilzwijgende getuige. Bijna dertig jaar later verrast Louise haar vader met een bijzonder cadeau voor zijn 74e verjaardag: een reis naar Rome. Maurits ging nooit eerder op reis, en Rome verwart hem. Bovendien lijkt het erop dat Louise de sterke band met haar vader uit haar kinderjaren is vergeten. Maurits doet er alles aan om die band te herstellen. Helder en met spanning geschreven, met sterke nadruk op de gedachtegang van Maurits en hoe deze de wereld om hem heen beïnvloedt. Bevat expliciete scènes. Chris Vanlangendonck (1969) woont in Antwerpen. Tot 2021 leidde ze een internationaal lobbybureau dat exclusief voor groepen wetenschappers werkt en ijvert voor een wereldwijde voorbereiding op mogelijke pandemieën…Lees verder