Boek
Nederlands

Werken voor de kost

Claire Baglin (auteur), Joris Vermeulen (vertaler)
De lotgevallen van een jonge werknemer van een fastfoodrestaurant.
Titel
Werken voor de kost
Auteur
Claire Baglin 1998-
Vertaler
Joris Vermeulen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
En salle
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Pluim, 2023
157 p.
ISBN
9789493304604 (paperback)

Besprekingen

Was het vroeger beter? Simón en Baglin durven denken van wel

 

Ana Iris Simón gelooft niet in de politieke tegenstelling tussen links en rechts, de echte tweedeling is die tussen rijk en arm. Daar zal Claire Baglin het mee eens zijn. Beide auteurs schreven een sterk romandebuut over hun generatie.

De sneeuwvlokjesgeneratie, zo worden ze soms genoemd, maar millennials kunnen heus wel tegen een stootje. Dat moet ook, want ze hebben het op heel wat vlakken slechter dan hun ouders.

Sommigen onder hen ventileren hun ongenoegen over die gang van zaken al eens in een roman. Feria , het debuut van Ana Iris Simón, deed heel wat stof opwaaien in Spanje, en in Frankrijk scheerde Claire Baglin hoge toppen met Werken voor de kost .

De prille twintiger Baglin puurde uit een vakantiebaantje bij een fastfoodketen een eersteling van hoog literair niveau, die moeiteloos onderdak vond bij de prestigieuze Franse uitgeverij Minuit. Het is dan ook een origineel verslag aan de hand van een reeks momentopnamen, geschreven in de eerste persoon. De snapshots volgen elkaar op in een jachtige vibe, net zo hectisch als het werk zelf, en zijn verweven met een tweede verhaallijn, over de kinder- en jeugdjaren van de vertelster.

Het boek begint bij het begin: h…Lees verder

Frituurvet is het enige van waarde in geestig debuut.

De naam wordt niet eenmaal genoemd, maar al na een paar bladzijden is duidelijk dat Werken voor de kost een roman is die glanst van het vet van de McDonald's. In het Frans is de titel En salle, een van de ruimtes waar de onderbetaalde en overuren draaiende jonge medewerkers worden ingezet. Er is maar één devies: productie draaien. Alleen elementaire taal wordt er gesproken, die van de gezagsverhoudingen. Jij doet dit, jij doet dat. De frituurolie is het enige van waarde op deze plek, het goud dat honderdmaal wordt gekoesterd door steeds nieuwe porties friet.

Dit gegeven zou tot een troosteloos verhaal kunnen leiden, maar in handen van debutant Claire Baglin krijgt het iets vitaals en bij vlagen zelfs ronduit humoristisch. Met vaste hand beschrijft ze een gezin waarvoor de McDonald's een feest is van zout en vet, de bevrijding van alle leed. De dochter komt er uiteindelijk te werken en ziet de treurige achterkant van de glanzende schijn. Welbeschouwd beschrijft …Lees verder

Een roman over het dagelijks leven, de fastfoodindustrie en sociale ongelijkheid. In het boek verhaalt een jonge verteller over het werk in een fastfoodrestaurant, waar alles er van dag tot dag hetzelfde aan toe gaat. De repetitieve handelingen doen de verteller denken aan de ploegendiensten van vader in de fabriek. In nuchtere, gedetailleerde stijl geschreven. Geschikt voor een brede tot literaire lezersgroep. Claire Baglin (1998) is een Franse auteur. 'Werken voor de kost' is haar debuutroman.