Boek
Nederlands

Kid : het verhaal van twee broers (en heel veel halfbroers en -zussen)

Jelmer Soes (auteur)
+1
Kid : het verhaal van twee broers (en heel veel halfbroers en -zussen)
×
Kid : het verhaal van twee broers (en heel veel halfbroers en -zussen) Kid : het verhaal van twee broers (en heel veel halfbroers en -zussen)

Kid : het verhaal van twee broers (en heel veel halfbroers en -zussen)

Doelgroep:
Vanaf 15 jaar
Genre:
Op zijn 17e ontdekt Sam dat hij en zijn broer Kai verwekt zijn met behulp van twee verschillende anonieme donors; deze informatie zet zijn leven op zijn kop. Om houvast te vinden besluit hij op zoek te gaan naar zijn donor. Vanaf ca. 16 jaar.
Titel
Kid : het verhaal van twee broers (en heel veel halfbroers en -zussen)
Auteur
Jelmer Soes
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Em. Querido's Uitgeverij, 2022
304 p.
ISBN
9789045128252 (paperback)

Besprekingen

Een psychologische jongerenroman over leven als donorkind, gebaseerd op autobiografische ervaringen van de auteur. Sam is zeventien als zijn ouders hem en zijn broer Kai een schokkende mededeling doen: de broers zijn verwekt met behulp van kunstmatige inseminatie, door twee verschillende anonieme donors. De emoties razen door Sams lijf. Is zijn vader dan nog wel zijn vader? Wat betekent het dat Kai en hij halfbroers zijn? En wat zegt dit over wie Sam zelf is? Hij weet maar één manier om houvast te krijgen: hij gaat alles op alles zetten om zijn donor te vinden. ‘KID’ is pakkend, vlot en eigentijds geschreven. Jelmer Soes (1986) is schrijver, docent, redacteur en recensent. Hij kreeg als volwassene te horen dat hij verwekt is door middel van KID (kunstmatige inseminatie met donorzaad) en ontdekte dat de arts die zijn ouders behandelde zelf de donor was; inmiddels zijn meer dan vijftig kinderen van deze arts bekend. Een bijzondere roman voor lezers vanaf ca. 16 jaar.

KID

De broers Kai en Sam zijn heel verschillend. De ene is sportief, de andere heeft er helemaal geen interesse in. De ene houdt van de stad, voor de andere is de stad te druk. De ene voelt zich thuis in hun gezin, de andere zoekt heel erg zijn eigen weg. Dan krijgen ze op 17- en 23-jarige leeftijd te horen dat hun vader niet hun biologische vader is. Hun ouders hadden het moeilijk om kinderen te krijgen, en er werd gebruikt gemaakt van een zaaddonor. Nu lijken er een aantal puzzelstukjes op hun plaats te vallen. En hoe verschillend de broers ook zijn, ze beslissen om samen op zoek te gaan naar 'hun' donor.De auteur neemt je mee doorheen een heel geloofwaardige zoektocht, samen met de stress en de vraagtekens die eraan verbonden zijn. Dat de auteur het zo geloofwaardig kan vertellen is niet verwonderlijk, want het verhaal is gebaseerd op de persoonlijke ervaringen van de auteur. Hij hoorde, samen met zijn broer, hetzelfde nieuws toen ze 25 en 27 jaar oud waren. Die f…Lees verder