Een Colombiaanse filmregisseur blikt terug op zijn jeugd in het communistische China tijdens de Culturele Revolutie, zijn tijd als guerrillastrijder in Colombia en de moeite die hij ondervond om daarna zijn eigen weg te vinden.
Titel
De terugblik
Auteur
Juan Gabriel Vásquez
Vertaler
Brigitte Coopmans
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Spaans
Oorspr. titel
Volver la vista atrás
Uitgever
Amsterdam: Signatuur, 2023
540 p. : ill.
ISBN
9789056727062 (hardback)

Besprekingen

Forrest Gump in Colombia

Het leven van de Colombiaanse filmregisseur Sergio Cabrera, ooit maoïst en guerrillastrijder, heeft alles om schrijver Juan Gabriel Vásquez te bekoren. De terugblik is een roman over goede bedoelingen die in nachtmerries veranderen.

Leven in een gewelddadig land is geen pretje, maar een schrijver kan er soms zijn voordeel mee doen. Neem nu Juan Gabriel Vásquez. Het recente verleden van Colombia is een onuitputtelijke bron van inspiratie voor de auteur, die naam maakte met romans als De informanten , De geheime geschiedenis van Costaguana en De reputaties . Het geluid van vallende dingen vertelde over de uitzichtloze drugsoorlog in zijn land en De vorm van ruïnes over de nooit opgehelderde moord op de politicus Jorge Eliécer Gaitán in 1948. Die noodlottige gebeurtenis heeft ook een prominente plaats in zijn jongste boek, waarin hij zijn actieterrein gevoelig heeft uitgebreid.

In De terugblik laat hij Sergio Cabrera terugkijken op zijn onwaarschijnlijk avontuurlijke jeugd. De Colombiaanse filmregisseur groeide op in Bogotá, werd als tiener Rode Gardist in het China van Mao en guerrillastrijder in Colombia, tot hij da…Lees verder

Recensie: De terugblik -Mens in de maalstroom ★★★★☆

De Colombiaanse auteur Juan Gabriel Vásquez vormde waargebeurde anekdotes om tot een sterk epos over de kracht van ideologieën.

Ergens eind jaren zestig, in een klaslokaal te Beijing, begaat een tekenleraar een kardinale fout: hij stelt dat de Amerikaanse straaljager F-4 Phantom II beter is ontworpen dan de Russische MiG. Er valt een ongemakkelijke stilte en daarna gebeurt er iets waar Sergio Cabrera, leerling in dat lokaal, zich nog steeds voor schaamt: zijn klasgenoten veranderden in 'een woest beest met talloze voeten die op het weerloze lichaam van de tekenleraar intrapten'. Hij, de buitenstaander, twijfelt even. Maar dan deelt ook hij een trap uit.

Het is een van de vele anekdotes die Cabrera, een Colombiaanse regisseur en graag geziene gast op de grote filmfestivals in de VS en Spanje, deelde met zijn landgenoot en schrijver Juan Gabriel Vásquez. En juist deze raakt de kern: de roman die Vásquez van alle verhalen componeerde, en die in het Nederlands de titel De terugblik meekreeg, gaat over hoe ideologie mensen op hol doet slaan en elke medemenselijkheid doet verliezen, maar ook …Lees verder

Een lijvig (540 blz.) familie-epos over een Colombiaans gezin dat in de ban raakt van Mao’s communisme. De Colombiaanse filmregisseur Sergio Cabrera is in Barcelona voor een overzichtstentoonstelling van zijn werk, waar hij terugblikt op zijn ongewone leven. Door de ideologie van zijn ouders groeide Sergio gedeeltelijk op in China tijdens Mao’s Culturele Revolutie en werd in Colombia opgeleid tot guerrillastrijder. Na een aantal jaar verlaat Sergio de guerrilla om met zijn ouders en zus naar China terug te keren. Hoewel hij zich er aanvankelijk weer thuis voelt, lukt het hem maar niet om zijn eigen weg te vinden. In kalme, beeldende stijl geschreven. Met name geschikt voor een literair lezerspubliek. Met zwart-witfoto’s van o.a. familieleden en enkele documenten uit de betreffende periode. Juan Gabriel Vásquez (Bogota, 1973) is een wereldberoemde schrijver, vertaler en journalist. Hij schreef meerdere boeken en won verschillende literaire prijzen.

Over Juan Gabriel Vásquez

Juan Gabriel Vásquez (Bogota, 1973) is een Colombiaanse schrijver van romans, korte verhalen en essays. In 2011 ontving hij de Premio Alfaguara voor zijn roman "El ruido de las cosas al caer" ("Het geluid van vallende dingen")

Vásquez woonde achtereenvolgens in Bogotá, Parijs en de Belgische Ardennen. Daarna vestigde hij zich in Barcelona. In 2012 keerde hij terug naar Bogota.

Werken

  • Persona (novelle, 1997)
  • Alina Suplicante (roman, 1999)
  • Los amantes de Todos los Santos (kortverhalen gesitueerd in de Belgische Ardennen, 2001)
  • Joseph Conrad: el hombre de ninguna parte (Biografie van Joseph Conrad, 2004)
  • Los informantes (roman, 2004)
  • Historia secreta de Costaguana (roman, 2007)
  • El arte de la distorsión (essays, 2009)
  • El ruido de las cosas al caer (roman, 2011) (bekroond met de Premio Alfaguara)
  • L…Lees verder op Wikipedia